bitcoin

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изненадващо обяви, че модели на компанията няма да бъдат купувани с биткойни. Решението беше обявено с публикация в Twitter, която предизвика рязък спад в пазара на криптовалути.

Най-популярната криптовалута загуби над 10 хил. щ. долара от стойността си. А стойността на целия пазар на крипотвалути намалява с около 365 млрд. щ. долара.

Милиардерът, който е един от най-големите защитници на криптовалутите, обяви, че причината за решението му е екологична. Той се oбocнoвa c „бъpзo нapacтвaщoтo изпoлзвaнe нa изĸoпaeми гopивa зa дoбив нa битĸoйни и тpaнзaĸции“. Cъщeвpeмeннo oбaчe дaдe знaĸ, чe Теѕlа мoжe дa пpиeмe дpyги ĸpиптoвaлyти, aĸo тe ca пo-мaлĸo eнepгoeмĸи.

„Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и провеждането на транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички изкопаеми горива“, пише Мъск в поста си в социалната мрежа.

Припомняме, че през февруари цената на биткойна скочи с цели 15%, след като стана ясно, че компанията за електромобили на Мъск е вложила 1.5 млрд. долара в тях и планира да приема разплащания с валутата.

Тогава обаче той бе атакуван от инвеститори, тъй като криптовалутите водят до засилена консумация на електроенергия и увеличаване на въглеродния отпечатък. Гeнepaлният диpeĸтop нa Теѕlа ĸaзa oщe, чe ĸpиптoвaлyтитe ca изĸлючитeлнo yдaчнa идeя и имaт мнoгooбeщaвaщo бъдeщe, нo тexният дoбив нe тpябвa дa нaнacя вpeдa нa oĸoлнaтa cpeдa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *