78-годишният Бил Нелсън най-вероятно ще бъде новият директор на Американската космическа агенция NASA. Анонимни източници посочват, че кандидатурата му ще бъде предложена от президента на САЩ Джо Байдън.

Очаква се номинацията на бившия астронавт да бъде обявена публично по-късно тази седмица. След това тя ще трябва да бъде одобрена от американските конгресмени.

Новината идва в много важен за космическата агенция момент, когато тя е съсредоточила усилията си върху мисията Артемида и изпращането на американски астронавти на Луната през 2024 година.

Демократът Бил Нелсън има три мандата като сенатор на Флорида, през които непрекъснато е подкрепял усилията на NASA. Самият той също е летял на космическата совалка Колумбия през 1986 година.

78-годишният Нелсън e и първият действащ конгресмен, участвал в програмата „Сенатор в космоса“. Той е бил сенатор в периода 2000-2019 година.

Бившият сенатор ще поеме поста на Джим Брайденстин, който обяви, че ще се оттегли след президентските избори през ноември миналата година. От тогава временно изпълняващ длъжността директор на NASA e Стив Юрчик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *