Астрономите на Кеймбриджкия университет съобщиха, че са открили нов клас планети, на които са дали наименованието Hycean. Планети от подобен род не съществуват в Слънчевата система, но те са достатъчно много разпространени в галактиката. Според характеристиката на тези небесни тела те приличат на нещо като хибрид между Земята и Нептун. Те са големи, много топли, атмосферата им е съставена предимно от водород, а тяхната повърхност най-вероятно изцяло е покрита с океан.

Астрономите отбелязват, че в дълбините на тези извънземни океани е възможно да има условия, сходни с условията в земните океани – налягане, температура, наличие на течна вода и достатъчно много енергия от местната звезда. Учените допълват, че това откритие хвърля съвсем нова светлина върху екзопланетите и че засега има много въпроси, на които все още не са дадени отговори.

Досега планетите от този род се наричаха мини Нептуни, понеже по размери те са от 1,6 до 4 пъти по-големи от Земята. Предполагаше се, че налягането при тях е твърде високо за появата на живот, но проведените сега изследвания дават основание да се предполага съществуване на живот в океаните на планетите Hycean или на условия за неговата поява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *