Армията на САЩ разработва революционна технология, която ще чете мислите на войниците и ще им позволява да комуникират директно с мисълта си. С тази смела идея се ангажира Службата за армейски изследвания на САЩ (ARO), която инвестира в проекта 6.25 млн. щ. долара.

Изследванията, направени до сега, дават основания на учените да смятат, че могат да декодират сигналите, контролиращи базовата неврологична активност на войниците. Макар че е далеч от четенето на мисли, това е важна крачка към разбирането на значението на различните мозъчни сигнали.

Следващата стъпка е в декодирането на други категории мозъчни сигнали, така че в крайна сметка компютърните системи да могат да интерпретират мислите на войниците. Ако армията на САЩ успее да осъществи проекта си до край, това означава, че ще може да чете мислите на войниците и обикновените хора.

Технологиите от типа Brain Computer Interface, позволяващи четенето на мисли, са сред най-перспективните сегменти на иновациите. Те обаче са свързани и с редица притеснения за нарушаването на личната неприкосновеност. Затова и вероятността именно армията на САЩ да разработи подобни решения, буди притеснения сред критиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *