Илон Мъск ще търси смисъла на Вселената с xAI

Стоян Ненов Последна промяна на 13 юли 2023 в 15:27 258 0

xAI

Снимка xAI/Twitter

Илон Мъск ще търси смисъла на Вселената с xAI

Илон Мъск представи новата си компания – xAI. Както името ѝ подсказва, тя е насочена към изкуствения интелект (AI), но с доста по-смела и амбициозна цел – да разбере естеството на Вселената, съобщава The Verge.

„xAI трябва да разбере реалността“, коментира Мъск в Twitter. Той пояснява, че компанията иска да намери отговори на фундаменталните въпроси, които и до днес не са отговорени.

В типичния си стил, Мъск не казва реални детайли за компанията. Ясно е само, че ще работи по технологии с изкуствен интелект. Но поне засега не споделя какви проекти с AI ще се разработват, как точно ще се търси отговор какво е Вселената. Не е ясно и с какво финансиране тръгва проектът и от кого, нито какви са му сроковете.

В сайта на компанията също липсва такава информация. Изписани са имената на първите служители. Повечето от тях са работили в Tesla, Google, Deep Mind, OpenAI и Microsoft Research. Като надзорник и съветник е упоменат Дан Хендрикс, който е директор на организацията „Център за AI безопасност“. Тя стоеше в основата на призива за мораториум за спиране на разработката AI за поне 6 месеца докато се договорят регулации.

xAI казва, че е „независима компания от X Corp, но ще работи съвместно с X (Twitter), Tesla и други компании, за да реализира мисията си“. Мисия, която описва просто като „да разберем истинската природа Вселената“. Очаква се на 14-ти юли компанията да представи малко повече подробности.

За xAI се появиха слухове през април т.г. Тогава имаше документи, че Мъск е основал компанията в Невада. Смята се, че милиардерът е потърсил финансиране от SpaceX и Tesla, за да започне проекта, но няма официално потвърждение.

Това е пореден опит на Мъск в сферата на изкуствения интелект. Той е съосновател и на OpenAI, която създаде ChatGPT. Мъск обаче напусна OpenAI много преди ChatGPT да стане факт – още през 2018 г. Според едни слухове, причината е да няма конфликт на интереси с Tesla, която също разработва AI. Според други спекулации обаче основната причина е неразбирателство с екипа на OpenAI и различни цели. От тогава Мъск няколко пъти е критикувал публично OpenAI за действията на компанията и начина, по който развива изкуствения интелект.

През февруари т.г. той заяви, че се нуждаем от TruthGPT – изкуствен интелект, който да търси истината. А съвсем наскоро Мъск въведе и ограничения за броя прочитания на публикации на ден, именно с аргумент, че компании за чатботове и изкуствен интелект копират туитовете в огромен обем, за да обучават алгоритмите си. Мъск иска или да се плаща на Twitter за тази информация, или да бъде ограничен достъпът до нея.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !