Blue Origin с първи успешен полет от доста време

Павлин Луканов Последна промяна на 21 декември 2023 в 11:33 978 0

Blue Origin

Снимка Blue Origin

Blue Origin

Космическата надпревара премина основно към частния сектор, като лидер в последните години определено е SpaceX на милиардера Илон Мъск. Има обаче и други големи играчи, включително и Blue Origin на Джеф Безос, която сега отбелязва успешно изстрелване.

Ракетата New Shepard, която е с обновен двигател достигна до ръба на космоса, като носеше на борда си технологии за научни експерименти. Това е първият полет на 18-метровата ракета от 12 септември 2022 г. след като повреда в двигателя доведе до провал на тогавашната безпилотна мисия.

Тази седмица на борда е имало 33 товара от NASA, научни институции и други компании. Част от тях са били и на неуспешния предходен полет. Сред тях са експеримент за демонстриране на водородна горивна клетка в условията на микро гравитация и проучване на почва в различни гравитационни условия. В капсулата монтирана над ракетата е имало и 38 000 пощенски картички от ученици от Club for the Future.

https://youtu.be/QSzi1lHaqlQ

Извеждащата фаза се е приземила обратно в близост до площадката за изстрелване, а капсулата е кацнала в пустинята след активиране на трите си парашута. Blue Origin има 24 мисии с ракетата си за многократно използване, включително и шест с хора. По последна информация цената на един билет е 1.25 млн. долара, което е двойно повече спрямо предложението на Virgin Galactic, което е подорбитално.

Очакванията за следващия полет с хора са той да е скоро, но не се посочва конкретен прозорец кога може да се случи това. Иначе инженерите проучвали инцидента от миналата година заключиха, че той се дължи на проблем с дюза в BE-3PM. Двигателят е работил при по-високи от очакваното температури, което е довело до повреда в дюзата.

В следствие на това са предприети промени в дизайна на горивната камера и настройки на работните параметри. Чрез тях се намаляват температурите, а освен това инженерите са променили и част от дюзата, което помага за по-добра работа при динамично натоварване. Първоначално полетът от тази седмица беше планиран за октомври, но той беше отложен заради нуждата от допълнителни сертификации.

Разбира се не лиспаваха и спекулации относно бъдещето на програмата, тъй като липсват достатъчно ракети на склад. Засега няма потвърждение дали се произвежда нов носител за мисиите с човешко присъствие. Иначе компанията е в подготовка за първия полет на по-голямата си ракета от орбитален клас, New Glenn. Изглежда обаче New Shepard все още има бъдеще, като на нея ще се залага за научни цели.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !