Банкови измамници откраднаха 35 милиона долара, използвайки deepfake технология

Offnews Последна промяна на 18 октомври 2021 в 10:29 528 0

police1

Престъпници от Обединените арабски емирства (ОАЕ) ограбиха банка с помощта на технологията deepfake. Според публикувани наскоро съдебни документи, те са използвали клониран от изкуствен интелект (AI) глас, за да извършат измама на стойност 35 млн. щ. долара

През януари 2020 г. ръководителят на един от клоновете на банката отговорил на обаждане от лице, което се представило за директор на голяма компания. Той съобщил, че неговата фирма сключва голяма сделка на стойност 35 млн. щ. долара.

Служителят, който и преди е работил със същия директор, разпознал гласа му и се съгласил да преведе посочената сума в новите сметки, без да подозира, че това е измама.

По-късно обаче разследването установява, че по време на разговора измамникът е използвал deepfake технология, за да имитира гласа и изказа на истинския директор на компанията. Установено е също, че в схемата са участвали 17 души.

Правоохранителните органи на ОАЕ са отправили искане към САЩ за съдействие в разследването, тъй като една от фалшивите банкови сметки е открита в American Centennial Bank.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !